AMALAN PEMAKANAN SEIMBANG
Bermakna makanan yang kita makan atau sediakan mengandungi kesemua zat dengan jumlah yang di perlukan oleh badan.
Zat-zat dalam makanan terdiri daripada :
a) Protein
Berfungsi untuk membina, membaiki tisu-tisu badan dan menggantikan tisu-tisu badan yang rosak. Terdapat dalam susu, telur, daging, kekacang, ikan dan sebagainya.
b) Kabohidrat
Berfungsi untuk memberi tenaga, terdapat dalam nasi, ubi, jagung, gula, dan sebagainya.
c) Lemak
Bertugas untuk memanaskan badan dan juga menjadi lapik kepada organ lembut dalam badan
seperti hati. Terdapat di dalam minyak haiwan, kuning telur, ikan dan sebagainya.
Bertugas untuk memanaskan badan dan juga menjadi lapik kepada organ lembut dalam badan
seperti hati. Terdapat di dalam minyak haiwan, kuning telur, ikan dan sebagainya.
d) Vitamin
Berfungsi untuk menjauhkan kita dari penyakit dan terdapat dalam buah-buahan, sayuran.
Berfungsi untuk menjauhkan kita dari penyakit dan terdapat dalam buah-buahan, sayuran.
e) Garam Galian
Di perlukan dalam jumlah yang sedikit oleh badan. Terdapat dalam sayuran hijau, kekacang,
dan makanan laut.
Di perlukan dalam jumlah yang sedikit oleh badan. Terdapat dalam sayuran hijau, kekacang,
dan makanan laut.
MAKANAN UNTUK IBU MENGANDUNG
a)Susu
2 atau 3 gelas setiap hari atau gantikan dengan susu kacang soya atau dadih jika tidak gemar susu lembu
b)Nasi/roti
5 hidangan sehari
c)Protein
Iaitu daging, ikan, kerang, organ lembu. 2 hidangan sehari dan boleh diganti dengan kekacang, tauhu, tempe
d)Telur
1 biji sehari atau 5 - 6 biji seminggu
e)Sayur-sayuran
2 hidangan sehari
f)Buah-buahan
2 hidangan sehari
g)Air
Tidak kurang 8 gelas sehari
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.